Stinas jojk
"En av de stora kulturupplevelserna för mig i år." Lisa Wall, P1 Kultur
"Det här är så välgjort och han är en sådan mästare på att berätta en historia som är komprimerad i serieformat. Det är helt unikt." Monica Lindgren, Go kväll
"en personjojk som tål omkväden." Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet
"Mats Jonsson vet att inte förenkla och sätter hög tilltro till barnläsaren. Samtidigt som han låter Stinas jojk och livsberättelse ljuda genom tid och rum, 170 år efter hennes död. Det är riktigt skickligt gjort." Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter
"en varm och inkännande berättelse som genialt skrivs fram som enjojk." Regine Nordström, Västerbottens-Kuriren
Stinas jojk är den fascinerande berättelsen om Stina Larsdotter, sameflickan som inte slutade växa.
När hon levde i mitten av 1800-talet var det inte ovanligt att människor med udda utseenden visades upp mot betalning, och Stina lät sig övertalas. Den fattiga renskötardottern från Malå blev en attraktion i både stim-miga ölkällare och fina salonger.
Så småningom blev hon känd över hela Europa, och med tiden alltmer självständig. Stina, som började som ett offer för sin samtid, blev en driven affärskvinna som under sitt korta liv både kunde hjälpa sina föräldrar ekonomiskt och köpa ett eget hemman.
Stina mättes och undersöktes under sin levnad, bland annat av rasbiologen Anders Retzius, och efter sin död 1854 ställdes hon ut på Karolinska Institutet. I år, 2024, begravs Stinas kvarlevor i Malå.
MATS JONSSON skildrar i text och bild på sitt alldeles unika sätt historien om Stina och hennes samtid. Alla som läst den hyllade och prisbelönta serieromanen När vi var samer fick redan där en glimt av Stina och hennes liv. Stinas jojk är Mats Jonssons femte bok för unga läsare. Den senaste, Blod i gruset, skildrar hur en historisk händelse (Ådalen -31) kan påverka livet för människor i flera generationer.