Självhushållning på Djupadal
Självhushållning på Djupadal
Det går en grön våg genom Sverige. Allt fler odlar sin trädgård, sina grönsaker och sin längtan efter ett mer jordnära och meningsfullt liv. Att skapa något själv i en värld där allt finns att köpa färdigt.
På 70-talet kom John Seymours klassiska bok Självhushållning. Det var med den i handen som Gustav och Marie Mandelmann började sitt liv som självhushållare och lärde sig hur man plöjer en åker, plockar en kyckling och bygger en gärdesgård. Nu driver de gården Djupadal på Österlen - småskaligt och ekologiskt. De odlar säd, grönsaker, frukt och blommor, de håller kor, får, grisar, ankor, gäss och höns och de driver ett gårdscafé. Allt som är möjligt producerar de själva eller tager vad de haver på gården eller runtomkring.
Självhushållning på Djupadal är en handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok - baserad på egna kunskaper och erfarenheter - om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern.Foto: Marie Mandelmann. Teckningar: Tora Mandelmann.
Ur kapitlet Tidiga våren: Odla i kallbänk och varmbänk - Bygga växthus - De yngre äppelträden och vattensorkarna - Pyssla om de äldre fruktträden - Beskärning av unga äppelträd - Beskära vinstockarna - Se över stängsel - Vårda landskapet - Fårens högdräktighet - Hur har det gått för vitlöken? - Bland bredsådder och champinjonlådor - Plantjord och sticklingsjord - Samla tång - Potatisgroddning - Vända komposten - Som man bäddar får man skörda - Titta till bina.