Sill
Oansenlig till det yttre som alla verkliga individualister
Sillen »havets silver« såldes på medeltiden mot guld och päls, på den grundades hela förmögenheter som gick till spillo när sillen uteblev. När beståndet hotades på grund av det moderna industrifisket fann »fiskens konung« nya vägar att överleva. Endast en individualist som är klok nog att samlas i svärmar kunde lyckas med en sådan världshistorisk triumf.
Holger Teschke, som har egen erfarenhet av sillfänge, berättar om sillens rika natur- och kulturhistoria och följer dess äventyrliga spår genom århundradena. För oss som oftast möter sillen på burk visar Teschke hur elegant och listig den lilla svärmfisken i själva verket är.
PRESSRÖSTER
»I den vackert inbundna lilla boken bryter Holger Teschke en lans för sillen. Fisken är faktiskt mer än bara rollmops och matje. Och essän är helt enkelt utsökt.« Holger Vonberg, NDR Radio
»När fler och fler övergår till att konsumera litteraturen i sina mobiler och på paddor blir man lycklig av en bok som producerats för att konsumeras just såsom tryckt bok. Fjärilar kan inte konsumeras på språng i hörlurarna eller snabbt blippas fram på en skärm. Det finns något kaxigt i projektet Naturläror, i att göra små, vackra böcker med ett filosofiskt och kulturellt angreppssätt på olika sidor av naturen.« Cecilia Bergman, Dagens bok
Naturläror är en serie böcker som berättar om naturen, om djur och växter, om svampar och människor, om landskap, stenar och himlakroppar, om det besjälade och det obesjälade, om främmande och förtrogen natur. Seriens namn är också dess program: här bedrivs inte ren vetenskap, utan ett lidelsefullt utforskande av naturen: kunnigt, åskådligt och medvetet om att det framför allt är en berättelse om människan och en blick på naturen som inkluderar också henne. Varje bok i serien formulerar sin egen lära om naturen, och det i en påkostad och vacker form, rikligt illustrerad i fyrfärgstryck, trådbindning, med frontespis och färgsnitt. På så vis firar Naturläror inte minst den levande bokkulturens oefterhärmliga rikedom av möjligheter. Serien redigeras av den tyska författaren Judith Schalansky och under 2018 utkommer fyra titlar på svenska.
Tidigare titlar:
01 Cord Riechelmann, Kråkor
02 Andrea Grill, Fjärilar
03 Holger Teschke, Sill
04 Petra Ahne, Vargar
05 Isabel Kranz, Talande blommor (utk mars 2019)