Bläddra

Sagan om ägget en kulturhistoria av Nils-Otto Sjöberg

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria

Sagan om ägget en kulturhistoria av Nils-Otto Sjöberg

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

»Nils-Otto Sjöbergs Sagan om ägget är en kulturhistoria som tar ett helhetsgrepp på äggets centrala roll i både natur och kultur ... boken infriar sin underrubrik, En kulturhistoria. Författaren är faktiskt något så ovanligt som en renässansmänniska i vår egen tid. Här möts medicin och humaniora, konst och läkekonst, i speglande samspel.« Svenska Dagbladet

Ägget är naturens mirakelförpackning. Gynekologen och professorn Nils-Otto Sjöberg har ägnat mer än femtio år åt att utforska livets början, fruktbarheten och födelsen. Hans fascination omfattar även äggets betydelse inom kulturhistorien, folkloristiken, religionen, gastronomin och konsthistorien. I den vackra och rikt illustrerade boken Sagan om ägget får vi ta del av hans fängslande efterforskningar i ämnet.

I sin roll som gynekolog vid kvinnokliniken i Malmö har Nils-Otto Sjöberg mött tusentals kvinnor och sett ännu fler barn födas. Fascinationen för den mänskliga reproduktionen ledde honom till ett särskilt intresse för ägget inte bara ur rent medicinsk synvinkel utan också ur en kulturhistorisk, folkloristisk, religiös, gastronomisk och konsthistorisk vinkel.

I takt med det växande intresset började Nils-Otto Sjöberg att samla olika föremål på temat ägg. Det blev en stor samling ägg i olika former, utförda av olika konstnärer som sedermera donerades till Kvinnoklinikerna på lasaretten i Malmö och Lund.

I den vackra och intresseväckande boken Sagan om ägget berättar Nils-Otto Sjöberg om hur han blev intresserad av ägget, eller naturens mirakelförpackning som han kallar det, och hur hans intensiva samlande inleddes.

Boken är rikt illustrerad med bilder på alla de föremål och företeelser som författaren förknippar med ägg. Resultatet har blivit högst personlig och kärleksfull hyllning till ägget i alla dess former.

Fler pressröster om boken:

»Boken är en briljant idé med perfekt förverkligande. En kulturhistoria när den är som bäst. Det är värdefull, kunskapsrik och rolig läsning.« SFOG:s medlemsblad

»Boken sprider en spontan glädje när man får den i sin hand ... Författaren demonstrerar sin breda kulturella inställning till ägget i 11 kapitel, som alla är smakfullt illustrerade ... Det är en rekommenderad present till någon man vill glädja.« Sydsvenska medicinhistoriska sällskapets årsskrift 2017