S A Andrée : ingenjören och polarfararen
S A Andrée : ingenjören och polarfararen
Det har skrivits åtskilliga böcker om S A Andrées legendariska och sorgesamma polarexpedition, men inte alls lika mycket om honom själv. De böcker som främst handlar om huvudpersonen själv ligger långt tillbaka i tiden, till åren strax efter avresan och därefter i anslutning till fyndet vid Vitön 1930. Sedan dess har mer och nytt material dykt upp därför finns det mer att berätta, vilket här sker. Vid pennan sitter Håkan Jorikson, till vardags chef för Grenna Museum Andréexpeditionen Polarcenter. En strategisk placering ifråga om insamlande av fakta och material.
I denna första biografi berättas om hela den kommande hjältens liv, hans uppväxt, intressen och utbild-ning till ingenjör. Här fås därför en helhetsbild av Andrée hans vuxenblivande och specialintressen. Stundvis var han lika uppmärksammad för sina politiska åsikter och ställningstaganden som för sina ballongfärder. Därför får läsaren här en helhetsbild av människan, hans göranden och låtanden, hans förälskelser och sökande efter förkovran liksom hans förvandling från privatmannen till den offentliga personen. Det är en berättelse från August till S A Andrée.
Skildringen sätter punkt 1904 vid hans försvinnande och dödförklaring.
Håkan Jorikson är sedan många år chef för Grenna Museum Andréexpeditionen Polarcenter, därtill författare. Han har tidigare givit ut bl.a. I skuggan av Andrée och Nordenskiöld: polarresenären och zoologen Axel Ohlin en biografi (2016).
Ingenjören och polarfararen lovar att bli ett standardverk om en udda människa som kom att spegla det sena 1800-talets Sverige. Därtill tvingar den läsaren att begrunda sin egen tid, när allt som kallas vetenskap inte precis håller måttet. Men det är slutligen tragiken som gör historien svår att släppa. Och fastän boken handlar om uppmarschen till katastrofen, lanserar Håkan Jorikson till sist en egen teori om Andrées död. Var det så det gick till? Ingen vet. Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet (08.01.23).