Boken om Tärnas soldater beskriver männen som kontrakteras av Tärnas bönder. De som får ett torp att bruka i utbyte mot att bli soldater. Ett hårt och slitsamt liv, men ändå ett bättre liv än att tjäna som dräng och aldrig vara självbestämmande. Vi följer alla Tärnas soldater på de sex soldatrotarna från slutet av 1600-talet till början av 1900-talet. Boken berättar också om deras familjer och hur ofta döden är en påträngande gäst på torpen. Här beskrivs även andra starka människoöden som har koppling till människorna på soldattorpen.
Här ges en kort resumé av svensk krigshistoria för att skildra vad Tärnas soldater upplever under sin tjänst i Västmanlands regemente. Vi följer regementet från krigen före Poltava fram till dess att indelningsverket avskaffas. Den som släktforskar eller forskar på soldater får källhänvisningar till militära rullor och kyrkböcker för nästan alla personer som omnämns i boken. Här finns också angivet var torpen fanns och finns idag.
Författarna bodde tidigare i Tärna på vad som varit ett soldattorp och där väcktes intresset för historien om torpet. Ett intresse som utvecklades till att omfatta alla soldattorpen i Tärna och människorna som levt där. Carolas intresse för släkt- och hembygdsforskning och Hans historie- och skrivarintresse har resulterat i deras första gemensamma bok om torpen och dess människor.