Romer
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Jonathan Freud mötte romerna som 16-åring. Under ett helt år reste han runt med en romsk familj under ledning av kaku Ischvan. I mer än 30 år har han samlat på sig kunskaper och personliga erfarenheter av den romska folkgruppen.
Romer är en blandning av faktabok, bekännelsebok och memoar. Freud ger unika inblickar i romernas seder och rättsväsende, historia och språk, och låter läsaren ta del av gripande personliga öden. Det är personligt, livfullt och inte minst drastiskt (som när författaren blir far till ett barn i en romsk familj i Karpaterna och skall ta sig ur det med hedern i behåll).
Men boken är också en anklagelseskrift mot den assimileringspolitik myndigheterna i vårt land länge bedrev. Den orsakade mycket av det armod, missbruk och kriminalitet som växte fram bland romerna i det svenska samhället.
Idag är romani ett officiellt minoritetsspråk och de flesta romer i vårt land bofasta. Men i ett allt mer integrerat Europa reses frågan om romerna på nytt. Invandringen från Balkan under 1990-talet är bara en föraning av de utmaningar som väntar när gränserna öppnas till Östeuropa.
Jonathan Freud har givit ut ett flertal romaner, essäer och fackböcker om romer, Israel och filosofiska frågor. Som enda gajo (icke-rom) har han varit medlem i Stockholms zigenareförening.