Rena semestern. SNFs årsbok 2004 : Om ekoturism i Sverige
Rena semestern. SNFs årsbok 2004 : Om ekoturism i Sverige
Turister och natur hör ihop, men hur fungerar umgänget? Naturskyddsföreningens årsbok 2004, Rena semestern. Om ekoturism i Sverige tar pulsen på den hänsynsfulla naturturismen på hemmaplan.
Sverige har turisttillgångar som vi själva inte alltid ser värdet av. Vi har mycket vildmark, bra kommunikationer, goda språkkunskaper och hög säkerhet. Detta talar för en ökande turism.
Men tål vår natur fler turister? Ja, i Rena semestern hävdas att turister faktiskt kan bli ett skydd för naturen ? eller till och med en förutsättning för vissa områdens överlevnad.
Men om turister och natur ska kunna umgås på sikt krävs både kunskaper och planering. Ekoturismen har ställt in kompassen på hållbarhet och kvalitet. Dess mål är att naturen ges ett långsiktigt skydd samtidigt som lokalbefolkning ska gynnas. Vi möter i boken några av dem som arrangerat naturturism och som fått ekoturistföreningens kvalitetsmärke ?Naturens bästa?. Boken ställer frågan hur naturvården kan befruktas av turismen och ser möjligheter för en ny grön näring med intressanta jobb.
Mats Hellmark har vandrat med samer och klövjerenar tillsammans med amerikanska turister, bott på lantgård, gett sig ut på bjönspaning och tecknar en bild av Lilla Karlsö.
Roger Olsson rapporterar freån fjällbyn Ammarnäs om vad naturturismen betyder för bygden.
Åsa Ottosson provar på ridning i fjällen och kajakpaddling.
Peter Hanneberg tecknar en bild av hur ekoturism vuxit fram internationellt.
Cecilia Bertilsson skriver om hur naturpärlor som har bevarats tack vare SNF:s arbete.
Carl-Axel Fall skildrar miljömärkt gäddfiske och skriver om Fulufjällets nationalpark.
Rolf Wohlin bjuder på en fascinerande resa i tankarnas värld där han som den ultimata ekoturisten hamnat på månen och undrar över läget på jorden.