Alla äter vi, så även poeter. Ändå har poeter genom historien använt mat och smaksensationer påfallande lite i sina verk. Varför är färsk koriander, grillad palsternacka, rökt sik, långkoksmört kött sönderfallande i munnen, glaciärvit yoghurt, aromen av saffran, chilidrypande melonsaft i mungipan, gyllenbrunt rostade pinjenötter, mörk choklad och mycket annat så ovanligt i dikten?
I "Poäter", en poesi- och mathistorisk resa från Homeros till Jamie Oliver, kommer Niklas Schiöler några svar på spåren till varför maten kommit på lyriskt undantag. Men inte minst får vi här ta del av en mängd historiska avvikelser , just sådana matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna och får näsvingarna att vibrera.
I denna bok dras därför sinnena oemotståndligt åt två håll, två som sammanfaller: det poetiska och det kulinariska.
Niklas Schiöler är docent i litteraturvetenskap och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker och är en av de främsta kännarna av Tranströmers författarskap.