Den bok du nu håller i din hand handlar om Olaus Lithander i Klösta (1796–1849) vars liv är ett typexempel på ekonomisk och social framgång i Jämtland under 1800-talets första hälft, en i många avseenden brytningstid för det svenska – och därmed jämtländska – bondesamhället. Livet var en hård verklighet där den starkaste och uthålligaste fick fördelarna. Från att ha börjat som inhyses och dräng kom Olaus med tiden att bli en representant för den ekonomiska och sociala eliten i Jämtland. Det blev han bl.a. genom att specialisera sig på handel – såväl i Norge som i övriga delar av Sverige.
Boken handlar, förutom om basen för verksamheterna, gården i Klösta, även om den by där gården var belägen och dess strukturförändringar under tidens gång.
I boken lyfts inhyses, drängen, skattebonden, finansmannen, handelsmannen, färdmannen m.m. Olaus Lithander fram ur historiens skuggor av hans efterkommande Eskil Renström. Initeriat visar han hur Olaus Lithander gjorde sin resa i dåtidens samhälle. Följ gärna med på resan.
Eskil Renström (1945) tidigare ämnesråd i Utrikesdepartementet, med rötter i Jämtland på mödernet sedan elva generationer tillbaka.