Nunnorna i Venedig : om klosterliv och trotsade löften
Men så i början av 1500-talet utsattes den katolska kyrkan för ett starkt hot - reformationen. Genom att införa ett omfattande förnyelsearbete försökte kyrkan rensa bort missförhållanden och stärka greppet om de egna institutionerna. Bland annat gjordes försök att reglera klosterlivet och nunnorna förbjöds lämna klostren. Restriktionerna ökade och katolska kyrkan genomförde regelbundna visitationer för att kontrollera att regler och påbud efterlevdes. Ibland gick det till och med så långt att nunnorna åtalades och ställdes inför rätta.
Det är utifrån protokoll från dessa visitationer och rättegångar som Mary Laven väver sin välskrivna berättelse Nunnorna i Venedig. Hon utgår från olika kvinnoöden och ger en lysande beskrivning av livet bakom murarna.
Mary Laven är fil. dr i historia och undervisar vid Jesus College i Cambridge. Nunnorna i Venedig är hennes första bok.
I Nunnorna i Venedig möter läsaren flera fascinerande kvinnoöden: Laura Querini som gjorde ett hål i väggen för att hennes älskare skulle kunna komma in till henne och Faustina di Polo som rymde tre gånger. Den egensinniga Deodata med sin starka önskan att stå i förbindelse med omvärlden, syster Gratiosa Raspi som rymde utklädd till man för att söka inträde i ett munkkloster och abbedissorna Michaelas och Darias maktkamp i klostret San Sepolcro.