Nattens skogar
Nattens skogar
»Oförglömlig berättelse om två kvinnors kärlek och lidande. Att läsa den är som att dricka vin och se en pärla upplösas i glaset. Du har tagit in mer än du vet, boken bara fortsätter arbeta i dig.« Jeanette Winterson
»När jag läser Nattens skogar känner jag mig som kvinnan på omslaget; förförd, naken, inne i min egen värld tillsammans med boken, som sannerligen är en pärla.« Karenina.se
Djuna Barnes Nattens skogar, ett av den litterära modernismens mest ikoniska verk, dokumenterar amerikaner, irländare, österrikare, judar - alla i någon form av exil - i det dekadenta tjugotalets Paris, Berlin och Wien.
Ingen glömmer romanens huvudpersoner efter att ha mött dem: Robin Vote, Nora Flood, Jenny Petherbridge, Matthew O Connor. Men framför allt är det Djuna Barnes rika, stämningsmättade språk, med dess djuplodande insikter i besatthetens natur, som gör Nattens skogar [Nightwood, 1936] till ett enastående prosaverk.
En av den engelskspråkiga 1900-talslitteraturens stora klassiker, här i Thomas Warburtons formidabla svenska översättning.
DJUNA BARNES [1892-1982] var en amerikansk författare, poet, dramatiker, journalist och konstnär. Hon tillhörde den legendariska amerikanska författar- och konstnärskolonin i Paris på 1920- och 1930-talen. I dag räknas hon till den engelskspråkiga modernismens stora namn, tillsammans med James Joyce, Virginia Woolf, T. S. Eliot och Gertrude Stein.
»Så bra att endast den som övat sina sinnen med poesi förmår uppskatta den så mycket den förtjänar.« T. S. Eliot