Narren på scenen : Herr Strandberg! Lita aldrig på en skådespelare!
Narren på scenen : Herr Strandberg! Lita aldrig på en skådespelare!
"Herr Strandberg! Lita aldrig på en skådespelare!"
"Alla stora skådespelare har någonting som i brist på bättre kallas utstrålning, eller med ett finare ord: karisma. Ju större skådespelare desto svårare att hitta rätt ord. I Jan-Olof Strandbergs fall tror jag att det handlade om energi, en speciell form av blixtsnabb närvaro. Han behövde bara komma in på scenen för att luften omkring honom skulle bli elektrisk." Så träffsäkert fångar teaterkritikern Leif Zern skådespelaren Jan-Olof Strandbergs persona i bokens företal.
Strandbergs skådespelargärning spände över sex decennier på landets stora scener. Scenen var hans, integriteten, kunnandet, allvaret, självdistansen och glimten i ögat fanns alltid där. Han var skådespelaren, men också både chef för Dramaten och mångårig företrädare för skådespelarfacket. Han framträdde som recitatör och uppskattad tolkare av Birger Sjöbergs visskatt. Han genomgick Dramatens scenskola 1948-1951, men hade börjat med teater redan i gymnasiet.
"En röd tråd löper genom Jan-Olofs långa karriär som skådespelare i form av Narren som central rollfigur", skriver bokens författare, Olle Näsman. Temat inleddes 1953 på Uppsala stadsteater i Lars Forssells pjäs med samma namn och med Strandberg i uppmärksammad huvudroll. Det betydde genombrott för både pjäsförfattaren och skådespelaren. Därefter återkom han som narren i Sverigepremiären av Becketts klassiska "I väntan på Godot".
Narren på scenen är en rik skildring av en fantastisk skådespelargärning. Den innehåller även ett stort urval bilder, många av dem aldrig tidigare publicerade.
Olle Näsman, född 1943 och bosatt i Saltsjö-Boo utanför Stockholm, fil.dr och med en bred erfarenhet av att arbeta med kultur. Han har varit verksam som lärare och forskare vid Umeå universitet, som kulturchef i Sundsvall och Jönköping, han har varit vd för Skådebanan i Stockholm och gymnasielärare vid Södra Latin i Stockholm. 2014 disputerade han med avhandlingen Samhällsmuseum efterlyses - svensk museiutveckling och museidebatt 1965-1990. Under många år var Olle Näsman god vän med Jan-Olof Strandberg och de arbetade tillsammans fram huvuddelen av manuskriptet till denna ovanligt initierade och utförliga biografi. Näsman hade likaså fri tillgång till Strandbergs personliga arkiv.
-----------------------
"Det är en insiktsfull skildring av det sena, svenska 1900-talet och dess teaterhistoria." Lars Ring, Svenska Dagbladet
"Detta är teaterarbete i ädlaste beskrivning." Gunnar Balgård, Västerbottens-Kuriren
"Vari en skådespelares karisma består är knappast något som låter sig beskrivas, men Olle Näsman förmedlar ändå åtskilligt av scenens lust och magi, speglat genom ett skådespelarintellekt." Lena S. Karlsson, Opulens
"Med den underfundiga undertiteln 'Herr Strandberg! Lita aldrig på en skådespelare!', ursprungligen ett välmenande råd från regissören Olof Molander, får Olle Näsmans bok, skriven i nära samarbete med Jan-Olof Strandberg, den teaterintresserade att bli smått euforisk. Jag rekommenderar den å det varmaste. Teatersverige är att gratulera." Dag Kronlund, fil.dr
"Skådespelaren Jan-Olof Strandberg har en betydande och unik plats i svensk teater genom sin långa och mycket mångfacetterade verksamhet. Boken är välskriven och ger en fyllig bild av ett stort konstnärskap och en viktig del av svensk teaterhistoria." Karin Helander, professor emeritus i teatervetenskap, Stockholms universitet.