En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigs¬rubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.
Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare?
Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer ho¬nom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarns¬mamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen ivrigt påhejad av en enig press och folkopinion är övertygad: Möller är skyldig igen!
När Olle Möller 1959 åtalas för mordet på Rut blir det Sveriges största mordrättegång genom tiderna. Dag ut och dag in toppar Fjugestamordet löpsedlarna och mördaren Möller är Sveriges mest hatade man.
Olle själv nekade i sten fram till sin dödsdag.
Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanens form hur en enskild svensk medborgare blev be¬handlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand bestämt sig för att han var skyldig.
Ebervall/Samuelsons roman, som bygger på noggrann källforskning, visar hur otäckt fel allt blir när polis och åklagare gör allt för att bekräfta en förutfattad mening och bortser från all motbevisning. ... Mördaren i folkhemmet är spännande som en thriller, en bladvändare som riktar sökljuset på några av de värsta rättsskandalerna i modern tid.
Gunder Andersson, Aftonbladet Mördaren i folkhemmet är en skrämmande och sorglig skildring av rättsröta välskriven, initierad och fylld med patos.
Stigbjörn Bergensten, Nerikes Allehanda