I gränslandet mellan självbiografi och facklitteratur bjuder författaren in oss till en personlig och djupt existentiell resa från universum till vårt innersta – från reflektioner kring aktuell forskning till en pojkes vardag i 1950-talets Gästrikland.
Medicinska, filosofiska och psykologiska frågor blandas med barndomsminnen som speglas i teorier och filosofiska tankar. Ett avgörande minne från den sena barndomens julfirande möter funderingar om vårt eget ansvar för tillvarons förtrollning och vuxenhetens förmåga till förundran.
Hur påverkar en uppväxt i den lilla ortens frireligiösa kontext i efterkrigstidens Sverige kommande val och ställningstaganden? Vad gör barndomens upplevelser med oss? Vad är arv och vad är fri vilja?
Min barndom på planeten Jorden väcker minnen och tankar om livet hos läsaren – men stimulerar också till insikter och reflektioner som skapar nya perspektiv.
I samband med hustruns död i demens 2019, skrev författaren ner händelser och samtal de två haft under den långa sjukdomsperioden – en form av sorgebearbetning. Under tiden återkom lusten att skriva och många barndomsminnen klev fram och ville nedtecknas.
Svante Furborg är pensionerad distriktsläkare med studier inom psykologi och filosofi i bagaget. Han är också en kunnig trädgårdsentusiast.