Mat som värmer : Den godaste höst- och vintermaten
Mat som värmer : Den godaste höst- och vintermaten
I den omtyckta Med smak av salt och sommar delade systrarna Ulrika Jisland och Anna Jonassen med sig av sina bästa recept för sköna sommardagar. Nu är de tillbaka och bjuder på den bästa maten för årets kallare tider. Tanken är densamma: förgyll vardagen och förenkla festen. Att umgås och äta tillsammans behöver aldrig vara krångligt eller kravfyllt. De lättlagade rätterna är inte sällan de mest uppskattade, och ingredienserna är sådana som ofta finns hemma i skafferi och kylskåp. Hösten och vintern ger utmärkta tillfällen att kura in sig och mysa med vänner och familj. Samlas kring en väldoftande gryta i köket en vardagskväll eller ställ till med en trerättersmiddag till helgen. Ät en stärkande brunch efter söndagspromenaden eller ordna ett litet kaffekalas med dopp. Lys upp mörkret ute med mat som värmer!
Smakprov ur innehållet:
Framför brasan: färskostfyllda fikon, isig Margarita, glühweinRunt köksbordet: ugnsbakad lax med rotfruktsmos, Annas höstgryta, lammfärsbiffar med varm sallad och fetaostkrämI matsalen: kantarellsoppa med sherrygrädde, kräftfyllda fiskrulader i apelsin- och saffranssås, rådjurssadel och sallad på rostade gul- och rödbetor med ljummen chèvredressingPå det gående bordet: varma körsbärstomater, vitlöksrostad potatis, tjälknöl på älg med rucolaröraEfter söndagspromenaden: äggröra med färskrökt lax och avokado på grovt bröd, nötfärsburgare med gorgonzoladressingTill kaffet: Ulrikas vita chokladrutor, apelsincheesecake med pepparkaksbottenSom avslutning: kolatårta med dadlar, vinterpavlova
Bokens vackra bilder med höst- och vinterstämning är tagna av Martin Skredsvik.
Ulrika Jisland bor med man och tre barn i Göteborg, där hon arbetar som journalist på TV4. Anna Jonassen är lärare och bosatt i Stockholm med man, två barn och golden retrievern Melker. De har tidigare givit ut kokboken Med smak av salt och sommar, som innehåller recept inspirerade av deras långa, härliga somrar på västkusten.