Bläddra

Måltidens magi : om matbordets hotade gemenskap

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Utgått

Måltidens magi : om matbordets hotade gemenskap

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Utgått

"En mycket humoristisk och lärorik historia om måltidens mysterier." GP

Ständigt kommer nya kostråd, men de handlar alltid om vad man bör äta, aldrig hur. Så tänk om just detta är minst lika viktigt för vårt välbefinnande som de enskilda näringsämnena?

Mats-Eric Nilsson, som med sina avslöjanden om matfusk och tillsatser i Den hemlige kocken öppnade ögonen på hundratusentals konsumenter, vill nu vidga perspektivet ordentligt. Hans nya bok sätter fokus på själva måltiden, den som i vår stressade tid så ofta slarvas bort.

I tidernas begynnelse var det matlagningen och det gemensamma ätandet ansikte mot ansikte runt lägerelden som gjorde oss till människor. I dag ska vi trycka i oss våra enhandsanpassade industriprodukter i farten mellan jobbet och gymmet, avverka lunchen framför datorn, eller i ensamhet mikra centralkökets färdigrätt i pensionärslägenheten.

Vad gör det tanklösa och asociala ätandet med oss som människor? Och vem tjänar grova pengar på att vi alltför sällan har tid för riktiga måltider?

I boken berättar Mats­Eric Nilsson måltidens fascinerande historia, visar vilken viktig roll den fortfarande har i många kulturer och tipsar om hur vi ganska enkelt kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap.