Kokbok för sköldkörteln
Kategorier: Endokrinologi Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Hälsosam mat Klinisk medicin och internmedicin Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning för dieter och särskilda hälsotillstånd Medicin och omvårdnad Populärmedicin och hälsa
Den senaste forskningen visar att det är möjligt att med en enkel metod minska symtomen och öka livskvalitéen hos personer med sköldkörtelsjukdom. Kostupplägget i den här boken bygger på samma principer som tillämpas vid de kliniska studierna, och ger dig nycklarna till denna metod.
Sköldkörtelsjukdom börjar i de flesta fall i magen, där vårt immunförsvar bor. När sköldkörtelns funktion brister slår det tillbaka med ytterligare försämring av maghälsa och inflammation. Det uppstår en negativ spiral som behöver brytas med hjälp av kost och livsstil.
Läkemedelsbehandling med hormonersättning kan göra dig bättre, men sällan helt bra. Det beror på att själva grundproblemet med immunförsvaret inte kan åtgärdas med läkemedel. Immunförsvaret är fortfarande ur balans och fortsätter orsaka problem i hela kroppen. För att komma tillrätta med inflammation och kvarstående symtom måste maghälsan förbättras och din kropp få den näring den behöver.
Den autoimmuna kosten (även kallad AIP från ”autoimmuna protokollet”) är fri från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser. Den är dessutom fri från vanliga allergen som ägg, nötter och frön samt livsmedel som kan irritera immunförsvaret. Det rekommenderas att du följer detta kostupplägg i minst 4–12 veckor. Därefter följer återintroduktioner där du testar dig fram till en individanpassad läkande kost.
Kokbok för sköldkörteln inleds med en faktadel om sköldkörtelsjukdom och autoimmun kost (AIP), skriven av Karl Hultén, följt av Cecilia Nisbet Nilssons enkla och läckra recept stärker din maghälsa, fyller på med näring och förändrar spelplanen för ditt immunförsvar. Här finns vardagsmat, frukost, mellanmål, bröd och dryck. Berättelser från personer som blivit hjälpta av denna kost ger dig inspiration och motivation.
OM FÖRFATTARNA:;
Karl Hultén är författare till bokens faktadel. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och fördjupar sig gärna i den senaste forskningen om kost och hälsa. Han är medförfattare till Autoimmun handbok (2019) Autoimmun kokbok (2016) och Hjärnhälsa (2007). Mer info på paleoteket.se
Cecilia Nisbet Nilsson är författare till bokens recept. Hon är medicin- och vetenskapsjournalist, kostrådgivare, föreläsare och medförfattare till Autoimmun kokbok (2016) och författare till Den läkande maten (2017) och Det autoimmuna köket (2019). Mer info på swedishpaleo.se