Bläddra

Känn trädgården

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsplanering och trädgårdsdesign
Köp här

Känn trädgården

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsplanering och trädgårdsdesign
Köp här
Den här boken handlar om att hitta sin egen trädgårdsidé och använda den som kompass när man utvecklar sin trädgård, och om man är uppmärksam och vill, även sig själv. Så har det varit för mig, och nu vill jag dela med mig av den upplevelsen. Med min bok vill jag att läsarna ska få uppleva känslan av att trädgård är roligt och att allt är möjligt. Det kanske inte blir precis som man tänkte ? ofta blir det ännu bättre. Jag vill fästa fokus vid att skapandet är viktigare än resultatet. Då blir det vackert och meningsfullt.
Jag bor i Göteborg och har tillgång till fantastiska miljöer i den omgivande naturen och i vår botaniska trädgård, vilka båda är mina stora inspirationskällor. Oavsett var man bor finns skönheten nära, det gäller bara att öppna sina sinnen och förstå hur man kan göra i sin egen trädgård, för att uppnå det som man vill.
I boken får läsaren följa med genom mina olika trädgårdsrum och dess förebilder i Göteborgs botaniska trädgård. Sex rum med olika färgteman, dofter och stämningar, alla med sin egen historia och betydelse. Det första kapitlet handlar om att finna sin egen trädgårdsidé.?I olika exempel belyses hur man kan hämta inspiration från naturen, ur färgernas kontraster och harmonier, hur olika former kan hjälpa till att balansera eller skapa dynamik och hur dofter kan användas för att locka fram minnen. Olika delar kan bli inslag i den egna trädgårdsidén, beroende på vilken känsla man vill visualisera.
Därpå följer sex kapitel om mina olika trädgårdsrum och dess förebilder i Botaniska. En illustration visar placeringen av de växter som omnämns i texten och fotografier visar planteringarna under olika säsonger. I avsnitten om Göteborgs botaniska trädgård berättas om idéerna bakom de olika anläggningarna och vi möter dess skapare och trädgårdsmästare. Jag berättar om hur man kan använda sig av de stora dragen såväl som detaljer från proffsens trädgård och omsätta det i sin egen plantering. Det som gör Botaniska så värdefullt är dess mångfald och kreativitet i smått som i stort, här finns verkligen något för alla.
Vinterträdgården har fått ett eget kapitel. Vintern är en underskattad och ibland bortglömd trädgårdssäsong som förtjänar att lyftas fram och ge oss glädje och skönhet när vi som bäst behöver det.
Jordmån, klimatzon, fukt-, vind- och ljusförhållanden är viktiga parametrar för vilka växter man kan välja och hur de kommer att utvecklas. Ändå finns inget sådant med i den här boken. Inte heller finns angivelser om växternas härdighet, blomningstid och storlek. Alla växter som visas och beskrivs i Känn trädgården är sådana som jag odlat i min egen trädgård och sett utvecklas under många år, de är robusta och många gånger helt härdiga. När man behöver mer fakta går det mesta att hitta genom en sökning på internet. Under tiden tror jag på experimenterandet, att lära genom att se, göra och göra om. På vägen upptäcker man hur växterna beter sig i den egna trädgården och om man gillar det man ser. Självklart vill ingen medvetet göra misstag, men jag kan ärligt säga att många av de kompositioner jag tycker mest om har uppkommit genom rena tillfälligheter. I boken ges tips på hur man kan gå tillväga för att prova sig fram på olika sätt.

Camilla Danielsson ?Mitt odlarintresse började med kärleken till Italien och till mat. När jag flyttade hemifrån till min första lägenhet fyllde jag köksfönstret med frösådd basilika, persilja och citronmeliss. Trädgård fanns inte på min karta förrän jag tio år senare helt spontant blev med kolonistuga. Till stugan hörde en 300 kvadratmeter stor trädgård med mormorsperenner och fruktträd. Med näsan i boken Annas Örtagård började jag fantisera om doftande, soldränkta och silvergrå örtagårdar. I samma veva upptäckte jag de gammaldags rosorna och började plantera de mest förföriska sorterna i min koloniträdgård. Två år senare köpte vi huset och trädgården blev tillgänglig varje dag. Jag valde ut den soligaste platsen och satte spaden i jorden redan första helgen. Det var så det började?. Känn trädgården är min debut som författare, men redan 2007 var jag en av de första som bloggade om trädgård, då på Aftonbladets portal. Sedan 2010 driver jag den egna bloggen Min trädgård. Jag är mångårig medlem i föreningen Botaniskas Vänner och arbetar där på ideell bas. 2011 valdes jag in i styrelsen och 2012 blev jag styrelsens sekreterare. Jag är projektledare och kommunikationsstrateg och arbetar som konsult i egen verksamhet.
Kunskapen om trädgård har vuxit fram genom arbete, otaliga misslyckanden och några succéer. Att upptäcka, analysera, planera, göra, betrakta och göra om har byggt den kunskap jag har idag. Det ständiga antecknandet har varit viktigt för att utveckla färg- och formseende i trädgården. Genom anteckningarna blir får drömmarna fart och blir en levande vision.

Sagt om Känn trädgården
?Camilla Danielsson har lyckats sätta ord på kärnan i trädgårdsgestaltning. Hon förmedlar vad Botaniska trädgården i Göteborg vill visa och hur du själv kan omsätta det i praktiken. Det här är en lättläst, faktaspäckad och helt underbar gör-det-själv-bok som alla med någon form av trädgårdsdröm finner guldkorn i.?
Evamaria Ferm, utvecklingsstrateg på Göteborgs botaniska trädgård och utbildad landskapsarkitekt.
?Nu har jag läst igenom din bok och jag är verkligen imponerad! Grattis till ett så fint arbete! Bilderna är givetvis helt underbara, men du lyckas också berätta på ett både inspirerande och avslappnat sätt. Du berättar med generositet och utan uppnäsa om alla dina erfarenheter och rön. Det finns mycket att lära här även för en gammal trädgårdsräv, eftersom det är skillnad på trädgård på jobbet och trädgård hemma. Det är givetvis också väldigt glädjande för mig att det jag gjort i Botaniska inspirerat människor. Och hjälpt till att skapa en så vacker trädgård som din ser ut att vara!?
Rigmor Celander, legendar inom växtkomposition och tidigare trädgårdschef i Göteborgs botaniska trädgård.