Flickan som såg sina grannar föras bort, pojken som fick ett gevär och förstod att han inte skulle skjuta ett djur, flickan som tog hand om sin bästa väns docka, alla berättar de om avgörande vardagar i Tredje riket.
I det Tyskland som styrdes av Adolf Hitler växte en hel generation barn och ungdomar upp. De gick i skolan och fick lära sig om den tyska rasens överlägsenhet, de var med i ungdomsföreningar där de fick dela ut medaljer till kvinnor som fött många barn åt Führern och de blev av med klasskamrater som fraktades till koncentrationsläger. De var där.
Här kommer de till tals, en och en, med det som de minns och det som de inte vill minnas.
Gudrun Pausewang, mångfaldigt prisbelönad författare i sitt hemland Tyskland och själv uppväxt under kriget, ger röst åt många av sina jämnåriga i tjugo berättelser som helt bygger på intervjuer. En bok för både vuxna och ungdomar från högstadieåldern och uppåt.
"Vi kommer aldrig undan frågan: hur kunde det ske? Här ligger det som är så angeläget i Gudrun Pausewangs bok. Barnen och ungdomarna i hennes berättelser, och de vuxna omkring dem, kunde vara vem som helst av oss. Vad skulle du och jag ha gjort?"
Vibeke Olsson Falk (i bokens efterord)