Industriellt byggande växer och tar marknad
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Med industriellt byggande växer och tar marknad vill författarna visa hur framtidens byggande i Sverige kan och borde utvecklas. Om dagens bygg- och fastighetsbolag skall attrahera investerare och aktieägare i framtiden måste lönsamhet och avkastning ökas radikalt industriellt byggande ger möjligheten.
Aldrig har förutsättningarna för industrialisering av byggandet varit bättre. Med 3-4D modellering och samverkan i tidiga skeden kommer industriellt byggande att kraftigt öka sin andel av byggmarknaden, även inom bostadsbyggandet. Genom att projektera rätt metod från början kan man producera bostadsfastigheter där hyresnivån blir acceptabel. Industriellt byggande ger många fördelar framför platsgjutning och kommer därför att dominera marknaden framöver. Dessutom leder industriellt byggande automatiskt till bättre samverkan och innebär en ökad andel partnering i framtidens byggprocess.
Framgångsfaktorerna är främst följande:
* 3-4D-IT och fokus på tidiga skeden ger helt nya möjligheter att simulera och visualisera projekten med alternativa lösningar redan på idé- och förstudiestadiet.
* Byggherren och fastighetsägaren kan genom industriellt byggande utveckla mer framgångsrika och lönsamma projekt som byggs på avsevärt kortare tid och med säkerställd kvalitet.
* Arkitekter, konsulter och inte minst entreprenörer och installatörer kan samverka på ett bättre sätt och få en starkare roll som rådgivare åt byggherren.
* Partnering och andra alternativa samverkansformer kan i kombination med alla dagens entreprenad- och ersättningsformer, möjliggörs och där förtroendet i branschen kan återskapas gärna med öppna böcker och incitament.
Industriellt byggande är utgiven i samarbete med SBR, Svenska Byggingenjörers riksförbund, Byggförlaget samt Fernia Consulting AB. Skall ses som en debattbok som presenterar en rad nya synsätt och strategier för framtidens byggande, som många byggföretag nu utvecklar. Främst kommer det att främja byggherrarnas förutsättningar att utveckla mer framgångsrika projekt.
Kontakta gärna författarna för diskussion. Gösta Fernström 0705 82 22 24 eller [email protected]