Margareta Attius Sohlman guidar oss genom ikonernas fascinerande, förunderliga och ibland svårtolkade värld. Författaren går bland annat igenom ikonen i ett religiöst och idéhistoriskt perspektiv, hon skriver om ikonens tillkomst, om dess innebörd och placering i kyrkorummet, om ikonmåleriets svåra konst och uttolkandet av den. Här avhandlas även de grundläggande ikonmotiven: Frälsaren, Gudsmodern, helgon och scener ur Jesu liv. Boken är storslaget illustrerad.
Ikonen har ofta beskrivits som en spegling av det gudomliga och ett fönster mot evigheten. Den bygger broar mellan människorna och himlen, är ett redskap för att nå direkt och oförmedlad kontakt med Gud. Det som visas i ikonen är det uppnådda målet: människan som nått sin fulländning, människan som skapats till Guds avbild. Ikonen är kult inte konst. Ikonernas värld handlar framförallt om ikoner i Ryssland och den östra delen av Europa.
Margareta Attius Sohlman är fil. dr. och idéhistoriker med särskild inriktning på Ryssland och den slaviska världens kulturhistoria. Hon har givit ut en rad böcker inom området, den senaste är den mäktiga "Slaviska världar". Hon är bosatt i Gävle och är knuten till både Uppsala och Umeå universitet.