Bergslagens historia går mycket långt tillbaka i tiden. Men en rätt betydelsefull del av historien handlar om den tid då folkrörelserna växte fram och lade grunden till ett modernt demokratiskt samhälle.
Arne Stråby har med inspiration från dagboksanteckningar, protokoll och samtida tidningsnotiser skildrat hur livet i början av det gångna seklet tedde sig för en familj som hade möbelaffär i ett brukssamhälle. De hade liksom sina grannar ett strävsamt liv med långa arbetsdagar, men de hade ändå tid att gå på teater eller föredrag i godtemplarlokalen.
Ännu hårdare slit hade bruksarbetarna, men även bland dem arbetade man ideellt för fackförening och Folkets Hus, för konsumtionsföreningen och nykterheten. Penningstrecket som hade utestängt de flesta arbetare från rösträtt hade urholkats, och 1908 lyckades arbetarna i Fagersta att sända sin man till riksdagen.
Arne Stråby har sina rötter i Bergslagen och har med engagemang skildrat mycket av livet i gångna tider. Han har under mer än 20 år skrivit krönikor i Fagersta-Posten och till dem hämtat stoff ur den lokala historien.