Bläddra

Humle : det gröna guldet

Kategorier: Agronomi och lantbruk Biologi och biovetenskap Botanik Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrier och branscher Jordbruk och spannmålsproduktion Lantbruk och primärnäringar Matematik och naturvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Växtbiologi
Utgått

Humle : det gröna guldet

Kategorier: Agronomi och lantbruk Biologi och biovetenskap Botanik Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrier och branscher Jordbruk och spannmålsproduktion Lantbruk och primärnäringar Matematik och naturvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Växtbiologi
Utgått
Humlen har följt människan i över tusen år. Trots det har mycket av kunskapen om humle och humleodling gått förlorad i Sverige. Vi känner grödan som smaksättare i öl, kanske även som dekorations- och medicinalväxt. Mindre känt är att dess ekonomiska betydelse har varit så stor att odlingen har reglerats i lag under fyra sekler. I denna rikt illustrerade bok betraktas humlen utifrån ett sammansatt biologiskt och historiskt perspektiv. Innehållet spänner från växtens kemi, genetik och historiska utbredning till odling, ölbryggning och nya användningsområden. Djupast handlar framställningen om att den nära relationen mellan människan och kulturväxterna styrs av såväl biologiska och ekonomiska som politiska och sociala faktorer. Författarna till Humle: Det gröna guldet är agrarhistoriker från två skilda discipliner. Else-Marie Karlsson Strese är biolog och genetiker och Clas Tollin kulturgeograf.