Hjärnan och medvetandet : neurofilosofiska essäer om medvetandet som en hjärnprocess, medvetandets uppkomst, det omedvetna, hjärnan och konsten och hjärnan och livsviljan
Utgiven av:Bokförlaget Nya Doxa
Till helt nyligen har medvetandet betraktats som något metafysiskt och subjektivt, oåtkomligt för naturvetenskaplig forskning. Det har också i naturvetenskapliga kretsar varit lite suspekt att studera det. Nu har det emellertid blivit högsta mode och kan på ett helt annat sätt studeras med nya hjärnröntgentekniker. Men ändå kan ingen exakt beskriva hur jag upplever att åka skidor utför en backe täckt av nysnö, känna bouqueten av ett nytt beaujolaisvin eller vänta på en buss som aldrig verkar komma. I denna bok diskuterar Peter Århem den subjektiva aspekten på medvetandet. Han tar också upp frågan om huruvida en dator kan bli medveten. Germund Hesslow anser att stora delar av problemet redan lösts och det är bara en tidsfråga innan vi förstår vad medvetandet är. Martin Ingvar redogör för hur vi med den nya tekniken kan komma åt medvetandet. Hugo Lagercrantz skriver om hur medvetandet uppkommer hos fostret och det nyfödda barnet i relation till hjärnans utveckling. Peter Gärdenfors diskuterar tänkandet och medvetandet ur ett evolutionärt perspektiv. Arne Öhman beskriver hur obehagliga intryck aktiverar det undermedvetna. Per Bjurström diskuterar hur hjärnan upplever konst. Slutligen undrar Marie Åsberg varför vi överhuvudtaget vill vara vid medvetande och leva vidare.
Hugo Lagercrantz är professor verksam vid Karolinska institutet. Boken är utgiven i samarbete med Karolinska institutet och Hjärnfonden.