Bläddra

Har du fel?

Kategorier: Barn och ungdom: samhälle och arbete Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom Personliga och sociala frågor barn och ungdom Sociala frågor barn och ungdom
Köp här

Har du fel?

Kategorier: Barn och ungdom: samhälle och arbete Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom Personliga och sociala frågor barn och ungdom Sociala frågor barn och ungdom
Köp här

Vi lever i en tid när fakta ifrågasätts och ibland ersätts av ”alternativa fakta” – men vad är det ens?

Vuxna och barn slänger sig med ord som hotar, kränker och gör andra människor ledsna - men varför?

Vi umgås på sociala medier och får våra nyheter från källor som vi ibland inte ifrågasätter eller dubbelkollar - hur påverkar det oss alla och de beslut vi fattar?

Efter den uppmärksammade boken ”Du har rätt!”, som belyser barns rättigheter, väljer nu Jason Diakité och Matilda Westerman att skriva en uppföljande bok, Du har fel!, om kritiskt tänkande och hur vi navigerar i det allt snabbare informationsflödet.

Boken vill vrida och vända på vad som egentligen är fakta, åsikter och hur svårt det kan vara att lösa konflikter där båda sidorna anser att de har rätt, och lika starkt anser att den andra sidan har fel.

Hur blir egentligen åsikter till och varför kan det vara så svårt att byta åsikt?

Vad är desinformation och varför kan det vara farligt?

Felaktig information om något kan leda till att vi fattar felaktiga eller dumma beslut. Och det gäller såväl i vår vardag på skolgården, som för hela samhället eller världen. Det hänger ihop. Att barn och unga får verktygen att ifrågasätta och bilda sig egna uppfattningar är avgörande. För unga människors åsikter och handlingar är viktigare än någonsin, i den här tidens snabba informationsflöde.

MATILDA WESTERMAN har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse.

JASON DIAKITÉ har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn TIMBUKTU.