Handbok i svenska som andraspråk
Handbok i svenska som andraspråk
Handbok i svenska som andraspråk är en helt ny typ av bok för den som inte har svenska som modersmål men ändå kan en hel del svenska. Här får man exempel, råd och regler för språk och kommunikation i arbetsliv, studier och samhällsliv. Boken kan användas för självstudier, som uppslagsbok och i undervisning.
Handbok i svenska som andraspråk består av två delar. Den första delen är en handbok som tar upp viktiga texttyper och ger konkret vägledning genom olika kommunikationssituationer i tal och skrift: Hur skriver man en platsansökan, ett cv, en rapport eller ett kundbrev? Vilken typ av frågor kan man få vid en anställningsintervju? Hur uttrycker man sig informellt men ändå artigt i ett e-brev? Hur skriver man till en myndighet eller till barnens lärare? Vad kan man småprata om i kafferummet?
Den andra delen är en alfabetisk uppslagsbok som behandlar vanliga svårigheter i tal och skrift för den som använder svenska som andraspråk: Vilka uttryck för jämförelse finns i svenskan? Hur bildar man sammansättningar? Vad säger man om man inte förstår? Vad är det för skillnad på näraliggande ord som höra och lyssna eller handla och köpa? Och när svarar man jo i stället för ja?
Handbok i svenska som andraspråk har utarbetats vid Språkrådet av Claes Garlén och Gunlög Sundberg.
Handbok i svenska som andraspråk innehåller flera exempel på talat språk, framför allt dialoger i olika givna sammanhang. Här finns dessa som ljudfiler. Filerna är uppställda efter de boksidor där dialogerna återfinns.
Inläsare: Håkan Rosenqvist, Linnea Littman och Christian Mattsson.
Sid 14 Telefonförsäljare
Sid 15 Byta en vara
Sid 22-23 Boka, avboka en tid
Sid 23-24 Läkarbesök
Sid 26 Frågor från SOS-operatören
Sid 28-31 Boka tågresa, beställa taxi
Sid 35-37 Kontakt med myndigheter_telefon
Sid 45 Lämna persuppgifter muntligt