Hågkomster av min icke-existens
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Självbiografi: litteratur
Rebecca Solnits självbiografiska essä "Hågkomster av min icke-existens" handlar om hennes liv i San Francisco och de upplevelser och erfarenheter som förvandlade henne från en ung och osäker nittonåring till en inflytelserik radikal röst. Det är alltså Solnits väg till bildkonsten, litteraturen, aktivismen och – inte minst – feminismen vi får följa.
Men boken är också en undersökning av hur vardagliga förändringar nästan omärkligt kan påverka våra liv och sammanhang i grunden. Den svarta stadsdel där Solnit lyckades hitta en billig lägenhet gentrifierades i takt med att hon fick upp ögonen för gentrifieringens och exkluderingens destruktiva mekanismer. Hon fick också och högst konkret lära sig hur utsatt och isolerad en kvinna kan vara i ett samhälle som konsekvent förminskar och förnedrar kvinnor, som om kvinnor per definition saknar betydelse.
Solnit låter – som så ofta i författarskapet – olika teman flätas in i varandra och viktiga sammanhang framträda lite i taget, via iakttagelser, minnesbilder och associationer. Men "Hågkomster av min icke-existens" kastar dessutom ett intressant ljus över själva arbetsmetoden, Solnits mångsidiga och improvisatoriska form av berättande.
Rebecca Solnit, född 1961 och bosatt i San Francisco, är författare, journalist och politisk aktivist. Daidalos har av Solnit tidigare publicerat "Gå vilse. En fälthandbok" (2012), "Det avlägset nära" (2014), "Män förklarar saker för mig" (2015), "Wanderlust" (2017), "Alla frågors moder" (2017) och "Kalla dem vid deras rätta namn" (2019).