Guide till världens hajar
Guide till världens hajar
Kategorier: Biologi och biovetenskap Djur och natur Hydrobiologi Livsstil, hobby och fritid Marinbiologi Matematik och naturvetenskap Vilda djur Vilda djur: vattendjur
Varje år upptäckts det i snitt 10 nya arter av hajar. Visste du att det finns nio arter av hammarhajar? Den senaste hammarhajarten beskrevs 2013. I Sverige har 15 hajarter rapporterats och den största uppnår 10 meter i längd. En av dessa svenska hajar är håkäringen som kan uppnå 7 meter i längd och bli 400 år gammal. Under 2004 beskrevs en nära släkting till håkäringen, den antarktiska håkäringen som uppskattas bli 6 meter lång vilket gör den till en av världens största rovfiskar. Än idag finns stora hajar kvar att upptäcka i de gränslösa oceanerna.
I Guide till världens hajar berättar, marinbiologen David C. Bernvi, om den otroliga diversitet som förekommer hos hajfiskar. Han har tidigare skrivit Världens Hajar Del 1 och Världens Hajar Del 2 samt Vithajen. David C. Bernvi har en masterexamen i marinbiologi från Stockholms universitet och forskar på vithaj i Sydafrika.
...ambitiösa boken för hajnördar... (SR Naturmorgon)
Boken är lättläst och vänder sig till alla som är intresserade av hajar, men kan nog också tilltala personer som ännu inte är medvetna om sitt hajintresse. (Forskning & Framsteg)