”Det var märkligt att inse att jag i tjock dimma i min S 18 förgäves hade spanat över den plats där DC-3:an hittades ett halvt sekel senare”.
Många har bett Roland Printzsköld, löjtnant i flygvapnet och jordbrukare, att berätta om sina erfarenheter i en bok. Här är den: Vid 100 års ålder publicerar han sina minnen från Krusenhof, krigsflygskolan i Ljungbyhed, spaningar i kallt krig och ett jordbruk som har gått fram i en jetfart liknande den som han fick hantera i S 29C Tunnan.
Roland föddes 1923 och växte upp mellan två världskrig, som liksom det efterföljande kalla kriget präglar vår historia och nutid. Vi får en personlig skildring av hur svenskt flygvapen byggdes upp och hur jordbruket har utvecklats.
Här berättas om kvinnor i beredskap, krigsfångar, bönders utmaningar, haverier, omkomna flygarkollegor och krigets motståndsrörelser. Vi flyger dessutom till såväl USA som Nordkorea. Spioner? Jodå, som när Roland misstogs för att vara en viss Wennerström…
Flygentusiaster känner nog igen Roland från hans tid som guide på Flygvapenmuseum i Linköping och kan här läsa om ett femtiotal flygplanstyper, varav Roland har flugit över tjugo. Gödseltunnor finns förstås med, liksom prinsesor, en riksmarskalk och en fjärdingsman.
Klimatförändringar och pågående krig gör att tankarna även går in i framtiden,
för vårt försvar och lantbruk.
Ta del av spännande läsning med mängder av fotografier!
* Detta är utgåva 2, där vissa uppdateringar har gjorts främst i det sista kapitlet.