Boken levandegör en verksamhet som pågick i Sverige och Finland från 1600-talet fram till 1900-talet. Fiskköpare i Stockholms Fiskköpareämbete, som bildades 1636, fick kungliga privilegier att köpa upp levande fisk i hela det dåvarande svenska riket och sälja den till Stockholms invånare.
Privilegierna försvann i samband med näringsfrihetens införande vid mitten av 1800-talet då allmogens sumpskeppare fullt ut kunde konkurrera med Stockholms fiskköpare. Fiskköparnas och sumpskepparnas arbetsförhållanden vid inköpsresorna i skärgårdarna och vid försäljningen av levande fisk i Stockholm beskrivs.
Olika berättelser illustrerar förhållandena från den tiden och de starka band som skapades mellan släkter från Stockholm, Åland och Åboland. Fiskköparsumparnas och allmogesumparnas skrov och rigg presenteras med bilder och ritningar. Handeln idkades längs ostkusten från Rådmansö till Mönsterås samt i Ålands och Åbolands skärgårdar. Författaren har samlat material till boken kryssandes såväl i dessa skärgårdar som i de svenska och finländska arkiven.
Boken vänder sig till skärgårdsentusiaster, stockholmshistoriker och historiskt intresserade i allmänhet.