Gourmand World Cookbook Awards har utsett Feskekôrka till
Sveriges bästa Fisk- och skaldjursbok 2009!
Tidigt på morgonen kommer Sven Wallhult till auktionen i fiskehamnen. Det är här han förser sin affär och förenar nytta med nöje. Buden haglar när kollegor och konkurrenter slåss om makrill, kolja, röding och sjötunga.
Olle Hansson öppnar ugnsdörren, och röken strömmar ut. Inne i mörkret glöder det. Här, på Donsö rökeri, röks lax på hantverksvis i 6065 graders värme för att sedan snabbt fraktas in till Göteborg.
På Gabriels kök, en av Göteborgs populäraste fiskrestauranger, är tempot högt. Alla plattor och ugnar tas i anspråk, råvarorna hanteras med expertis, och 250 gäster om dagen får dagsfärsk fångst på tallriken.
Det är över 130 år sedan Feskekôrka etablerade sig i centrala Göteborg en spektakulär specialsaluhall byggd med inspiration från både norska stavkyrkor och gotisk tradition. Idag, med fyra fiskbutiker och två restauranger, är den ett internationellt begrepp.
I Feskekôrkas godaste berättar fiskare, fiskhandlare, fiskrökare och fiskkockar om en ovanlig och älskad plats. Här finns också en mängd aptitretande recept skapade av Ingrid Eliasson som med Feskekôrka som inspirationskälla bjuder på mat från såväl västkust som världshav, till exempel Kinesiska markulksknyten, rågpanerad sill och Saffranssoppa med sej.
Alternativa sökord: Feskekorka, Feskekyrka, Fiskekyrka, Fiskekyrkan, Feskekyrkan, Feskekörka