Jonas Bergh (f. 1969) bor i Malmö men växte upp i Landskrona. Han har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina romaner om människor som annars sällan får göra sina röster hörda.
Ett hål i huvudet där ljuset tar sin in är Jonas Berghs sjunde bok.
Man kan ibland skönja en förenklad bild i samhället, av alkoholism och vägen ut från missbruket. Man kan tro att det bara finns en riktig väg, behandlingshem enligt känd modell, AA-möten och total avhållsamhet, och gå inte ens förbi en krog, lukta inte på en lättöl, då är du fast i skiten igen.
Så är det givetvis inte. Det finns många olika sorters alkoholister, det finns många olika metoder som inte riktigt passar in i normen. Det finns alltid anhöriga som betalat och betalar ett tufft pris.
Bland annat om detta handlar Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in.
Jonte håller Susannas hand när de går nerför trappan, håller den så svettigt hårt att han nästan glider iväg. Jag får inte svika Susanna, tänker han. Och någonstans långt ner i sin alkoholistsjäl: Jag får inte svika mej själv.
Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in utspelar sig mestadels i Malmö och Landskrona och är är en fristående fortsättning på Jonas Berghs hyllade genombrottsroman från 2004, Och fortsätta vidare bort.
Med viss utgångspunkt från egna erfarenheter berättar Bergh om Jonte Sten och Susanna som försöker hitta ett fungerande liv tillsammans.
Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in är också historien om några av de människor som finns i deras närhet.
Med ett underhållande allvar, på en både hård och mjuk, rak och poetisk prosa berättar Jonas Bergh om det ljus som alltid vill ta sig in.