Erövringen
Hernán Cortés och Bartolomé de Las Casas var ungefär lika gamla, studerade i samma stad och var bland Amerikas första äventyrare. De reste i Columbus fotspår för att erövra mark, guld och ära. Den förra utvecklades till en av historiens grymmaste erövrare, den senare till urfolkens ivrigaste försvarare.
Med hjälp av Hernán Cortés, tolken Malintzin och deras gemensamma son, mestisen Martin, ledsagas vi genom 1500-talets Europa, i en värld som är betydligt större än man anat. I Europa ledde det spanska imperiet kampen för den sanna katolska tron gentemot schismatikern Luther. I Amerika omvände spanjorerna urfolken med svärd och grundlade ett slaveri med oanade proportioner.
Européerna uppfattade sig för första gången som världens herrefolk. Tyvärr ett herrefolk som kännetecknades av intolerans, makt, penningbegär och en patriarkal kultur. Resultatet blev massakrer av ursprungsbefolkningen och en katastrofalt försämrad situation för den nya kontinentens kvinnor.
Erövringen är en fristående fortsättning på Den florentinska liljan av samme författare. Båda böckerna ingår i en serie om Europas historia från 1400-talet fram till idag.
Per Starke är född och uppvuxen i Göteborg. Han har studerat teologi i sju år, med inriktning mot religionsfilosofi och idéhistoria. Han har därefter gjort en chefskarriär inom diverse branscher: IT, forskning och utbildning, rehabilitering, hotell och vård. Idag arbetar han som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för samverkan och digitalisering.
Hans debutroman Den florentinska liljan är en bildningsroman om 1400-talets Europa. Erövringen är en fristående uppföljare som ledsagar oss genom 1500-talet. Per Starke har också givit ut Generalsekreteraren, en fackbok, skriven i form av en skröna om Dag Hammarskjöld och utvecklande ledarskap.