I dag är mobiltelefonen vår mest använda tekniska pryl något som de flesta av oss tar för givet. Men för 25-30 år sedan var den både exklusiv och sällsynt och användes främst av personer som var tvungna att vara nåbara i sitt jobb.
Under 1980-talet kom Sverige att bli ett högteknologiskt världscentrum och Ericsson var det ledandet företaget inom utvecklingen av telefoner utan sladd. Till en början var det stora, klumpiga och dyra manicker, men med tiden blev de så små att de fick plats i fickan, samtidigt som priset sjönk. Rätt vad det var plockades antennen bort och vem minns inte känslan när man skickade sitt första sms?
För första gången berättas nu i ord och bild den närmast otroliga historien om hur den svenska mobiltelefonen kom till av dem som befann sig mitt i händelsernas centrum. Här kan du botanisera bland Ericssons alla 80- och 90-talsmodeller, från den klassiska Hotline-telefonen och yuppienallarna, fram till multifunktionella så kallade smartphones.
Per Göran Ohlsson, Jan Svensson och Hans Blackman är ingenjörer. De har alla arbetat med Ericssons mobiltelefoner i mer än tjugo år och har under dessa år på nära håll följt och påverkat utvecklingen av mobiltelefonin.