Djurens känslor : Och vår känsla för djur
Känner höns empati med varandra? Är grisar medvetna om sin egen existens och vad känner får och kor egentligen när de umgås med människor?
Forskningen har gjort stora framsteg när det gäller att förstå husdjurens inre liv. Det gäller både hundar, hästar och katter lika väl som de djur vi äter. Vi vet numera att kotletten på tallriken och ägget på frukostbordet kommer från djur vars känslor och tankar inte skiljer sig så mycket från våra egna.
Per Jensen berättar levande och enkelt om de senaste vetenskapliga rönen kring husdjurens inre liv. Vi vet idag mer än någonsin om känslor, tankar och kognitiva egenskaper hos de djur som omger oss, även de som efter sin död utgör grunden i de allra flesta kokböcker. Utan att moralisera över vad vi äter leder det till svåra frågor som vi alla måste ta ställning till. Är behandlingen av djuren i dagens lantbruk rimligt när vi nu vet att deras känsloliv inte skiljer sig så mycket från vårt?
I sina tidigare böcker har Per Jensen fokuserat på hundens beteende och känsloliv. Här går han ett steg längre och sammanfattar den senaste forskningen om känslorna hos andra djur som lever tillsammans med oss.
Per Jensen är professor i etologi, läran om djurens beteende, vid Linköpings universitet. Han leder en forskargrupp som bland annat studerar hundars beteende och relation till människor och medverkar flitigt i olika medier när det gäller frågor om djur och djurskydd. Per har skrivit flera böcker, bland annat "Hur smart är din hund" (2015), "Den missförstådda hunden" (2017) och "Hur mår maten" (2012) som handlar om svensk köttproduktion.