Det lyckliga Arabien : en forskningsfärd 1761–1767
Det lyckliga Arabien : en forskningsfärd 1761–1767
Kategorier: Asiens historia Expeditioner Historia Historia och arkeologi Livsstil, hobby och fritid Reseskildringar Resor och platser
En januarimorgon 1761 lämnade sex män Köpenhamn – en botanist, en filolog, en lantmätare, en läkare, en tecknare, samt deras manlige tjänare – för att ge sig ut på en forskningsexpedition till det mytomspunna och bland européer outforskade Arabia Felix, ”det lyckliga Arabien”, dagens Jemen. Syftet var att samla kunskap om djur- och växtliv, lokala kulturer och kristendomens heliga platser, samt inte minst att förmedla bilden av Danmark som en modern och upplyst nation.
Den danske författaren Thorkild Hansen använder sig av skisser, dagböcker, brev och annat material från de danska arkiven för att skildra de sex männens strapatsrika färd och de många problem och intriger som de blev tvungna att hantera. Han ger oss även inblick i de växande spänningarna mellan expeditionsdeltagarna, exempelvis kom den svenska Linnélärjungen Peter Forsskål och den danske filologen Friderich Christian van Haven, tidigt att avsky varandra. Hela expeditionen präglades av konflikter och misstro av stora – och tragikomiska – dimensioner.
Thorkild Hansens bok – som kom ut i Danmark 1962 – är både tankeväckande och underhållande. Den räknas som en modern klassiker.
Thorkild Hansen (1927–1989) var dansk författare och journalist. Förutom "Det lyckliga Arabien" (på svenska första gången 1964) har han bland annat skrivit "Kunglig sjökapten" (1965), "Slavtrilogin" (1967–1970) och "Processen mot Hamsun" (1978). För "Slavtrilogin" tilldelades Hansen Nordiska rådets pris 1971.