Det inhägnade paradiset : om islam och trädgårdskonsten
Göran Greider i Aftonbladet 30 mars 2015:
"Landskapsarkitekten Inger Berglund leder mig genom oaser och muromgärdade trädgårdar, från Taj Mahal till Alhambra. Att så mycket skönhet som skapats i islams namn visas upp är befriande! Och i den islamska världen porlar samma paradisdrömmar som i en svensk villaträdgård: Det inhägnade paradiset."
Nominerad till årets trädgårdsbok 2015!
Juryns motivering:
"Ett efterlängtat pionjärverk på svenska, om en trädgårdsform med flertusenåriga anor. Den uppkommer i Egypten, varefter den utvecklas genom korsbefruktning och influenser från perser, greker och romare. Också i senare europeisk trädgårdstradition finns det islamiska inhägnade paradiset med som en av de tydligaste förebilderna. Inger Berglund har under långa resor grundligt forskat i ämnet. Hon presenterar och analyserar trädgårdar som finns kvar i dag i mogulernas Indien, i Iran och i moriska Spanien. Boken är rikt illustrerad med utsökta foton, ritningar och konstverk från olika kulturer och epoker, vilket också gör de historiska sammanhangen tydligare."
Den klassiska inhägnade trädgården uppkommer i Egypten - vidareutvecklas av perserna och senare av greker och romare. Perserna kallar sin modell pairidaeza (paradis) och dessa paradis kommer så småningom också att anammas av muslimska erövrare.
Boken beskriver hur den islamska trädgårdskonsten har spridits och utvecklats från Persien till Indien och Andalusien. Den är rikt illustrerad med foton och skisser. Genom att lyfta fram exempel från trädgårdar som är öppna för allmänheten ger boken inspiration till resor och studier bortom de gängse turistmålen. Och anläggningarna sätts in i ett geografiskt och historiskt sammanhang.
Landskapsarkitekt Inger Berglund har bott och arbetat i Nordafrika och härifrån gjort en rad resor i muslimska länder.