Den sjunde dagen
Den sjunde dagen
Det vi ska tala om har min farfar tidigare berättat om för min far, och min far har i sin tur fört det vidare till mig. Och denna tradition är mycket äldre än så.
Så inleds samtalen mellan far och son i Stefan Einhorns roman Den sjunde dagen. Under sin sista tid i livet berättar pappan för sin son om en muntlig tradition som har förts vidare från generation till generation under årtusenden. Denna tradition tar upp den för mänskligheten centrala frågan vilken är människans uppgift? Sonen är till en början skeptisk, vilket bland annat har sin grund i att relationen mellan far och son inte alltid har varit den bästa. Han befinner sig även i en svår livssituation med ett barn som bara ett år tidigare har utvecklat en dödlig sjukdom. I deras samtal får vi följa diskussionen om människans egen inre utveckling och om hur vi kan förhålla oss till och bemöta våra medmänniskor. Pappan berättar för sonen om de fyra deluppgifter som människan har. Och om det hemliga namnet. Samtalen om den muntliga traditionen vävs samman med berättelsen om familjens liv. Människan har en uppgift – livet har en mening&ndas;men var och en måste själv besluta sig för att ta det ansvar för världen som ligger i våra händer.
Stefan Einhorn är professor vid Karolinska Institutet och arbetar också som läkare för patienter med cancer. Han har tidigare skrivit flera faktaböcker och kom 1998 ut med en uppmärksammad religionsfilosofisk bok En dold Gud. Detta är hans skönlitterära debut.