Den otroliga resan : ostindiefararen Götheborg – dykningar, skeppsbyggnad, segling
Den otroliga resan : ostindiefararen Götheborg – dykningar, skeppsbyggnad, segling
När de marinarkeologiskt intresserade dykarna genomförde utgrävningen av vraket efter Ostindiefararen Götheborg vid Hunnebådan, fann man överraskande fynd i form av hela porslinspjäser och delar av skrovet. Detta födde en otrolig tanke – att bygga en replika i full storlek. När kölen var lagd på stapelbädd nummer sex på Eriksberg sommaren 2005, med ett silvermynt för lycka och välgång i varje lask, var det nog många som undrade om man skulle lyckas.
Projektet fortskred dock och plötsligt var byggplatsen täckt av en ändamålsenlig hall där skeppet växte fram under knappa ekonomiska villkor. Alla från SOIC:s ledning till hantverkarna gjorde underverk genom att hitta olika former av finansiering till projektet. Kungafamiljens engagemang såväl vid sjösättningen och dopet som vid ankomsten till Kanton gav ökad glans till detta otroliga projekt. Under resan till Kina var intresset från massmedia stort, inte minst i Kina.
I boken beskrivs de byggnadstekniska och ekonomiska utmaningarna som skeppsbyggarna ställdes inför, och hur man fann lösningar som innebar att skeppet fortfarande håller hög klass. Joakim Severinson är den enda som varit med i projektet ända sedan dykningarna fram till idag.