Den bekväma vardagen : kvinnor kring bord på 1700-talets Näs
Den bekväma vardagen : kvinnor kring bord på 1700-talets Näs
Kvinnor kring bord på 1700-talets Näs
Under 1700-talet blev det bekväma vardagslivet ett nytt ideal. Det goda livet handlade inte längre enbart om storslagen representation eller materiellt överflöd. Den nya lyxen var istället det komfortabelt inrättade livet i hemmet, med rum inredda för avspänd samvaro i bekväma möbler. Den här boken handlar om spåren av denna förändring och om dess förankring i den svenska herrgårdskulturen.
Berättelsen om 1700-talets bekvämlighetskultur utgår här från familjen Wadenstierna på gården Näs i Rimbo i Uppland. Den utspelar sig vid några av deras olika bord: vid skrivbord, sybord, toalettbord, kaffebord och spelbord.
Nya bordstyper utformades under 1700-talet för nya behov och för att snabbt och enkelt kunna lyftas fram eller rullas undan. De var del av en ny konsumtionskultur som fick allt tydligare kvinnliga förtecken. Borden underlättade det bekväma vardagslivet i hemmet, samtidigt som hemmet alltmer blev den plats dit den ideala kvinnligheten som konstruktion hänvisades.
Vid sidan av möbler och föremål från Näs berättar också tidens bildvärld om nya sätt att leva. En viktig källa för den här boken är därför porträtten av familjen Wadenstierna och de målningar som hängde på väggarna i deras hem i Roslagen. Genom det lantliga Näs ges här nya inblickar i de ideal och det bekväma vardagsliv som präglade många herrgårdsmiljöer i det gustavianska Sverige.
Carolina Brown har i en rad böcker skrivit om 1700-talets konst- och kulturhistoria. 2012 utkom hennes prisbelönta avhandling Liksom en herdinna. Litterära teman i svenska kvinnoporträtt under 1700-talet.