Därför är ojämlikheten viktig : om rika fattiga, och alla däremellan
Därför är ojämlikheten viktig : om rika fattiga, och alla däremellan
»Alla samhällsintresserade bör ha Därför är ojämlikheten viktig högt upp på sin läslista.« Bibliotekstjänst (BTJ), som ger Därför är ojämlikheten viktig helhetsbetyget 5 av 5.
Om rika, fattiga och alla däremellan
Hur kommer det sig att vi blev rika? Varför är somliga fattiga? Ökar den globala ojämlikheten? Kan ojämlikheten vara bra och vad händer egentligen med vår ekonomi den dag robotarna tar över?
Det här är boken om frågan politikerna älskar att bråka om vare sig det gäller lön baserat på kön eller direktörernas jätteutdelningar. Dels för att de inte förstår varandra, dels för att de ibland inte förstår frågorna över huvud taget.
Jesper Roine är en av världens ledande ojämlikhetsforskare och menar att ojämlikhetsfrågorna må vara komplicerade, men de är också avgörande för att hantera alltifrån bostadslånen till vår brinnande planet. Den här boken är kort sagt viktigare och roligare än du tror.
»Ojämlikhet tillhör de allra mest angelägna frågorna i samhällsdebatten och få ämnen är så ideologiskt impregnerade som de som rör fördelning. Politiskt färgade, starka känslor skymmer ofta sikten; nyanserna uteblir. Därför är Jesper Roines bok så livgivande. Den skingrar dimmorna genom fakta och vetenskaplig stringens. Den ger frågorna historisk förankring, beskriver deras filosofiska rötter och presenterar data på ett pedagogiskt sätt. Om fler samhällsintresserade tog till sig innehållet skulle fördelningsdebatten kunna bli välbehövligt mindre svartvit.«
- Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och professor i företagsekonomi
»Hur ekonomisk ojämlikhet ska förstås, dess orsaker och konsekvenser är en avgörande samhällsfråga. Den är en viktig komponent inte minst när det gäller hanteringen av brännande framtidsfrågor som klimatkrisen och AI. Samtidigt är ekonomisk ojämlikhet ett mer komplext begrepp än som det framställs i många debatter och forskningen inom området har vuxit kraftigt de senaste decennierna. Med sin imponerande överblick och djupa förståelse reder Jesper Roine klart och pedagogiskt ut de centrala aspekterna. En mycket viktig bok.«
- Gustaf Arrhenius, professor i filosofi vid Stockholms Universitet och VD för Institutet för framtidsstudier
»Jesper Roine skriver engagerat och med djup kunskap om varför ojämlikhet är viktigt. Hans bok förklarar sakligt och begripligt olika perspektiv på ojämlikhet den bör läsas av alla vi som vill förstå och delta i samhällsdebatten.«
- Annika Sundén, docent i nationalekonomi och ledamot av Finanspolitiska rådet
»Därför är ojämlikheten viktig är en strålande bok sprängfylld med fakta och klokskap. Den diskuterar allt viktigare samhällsfrågor på ett lättillgängligt sätt och borde därmed vara obligatorisk läsning för alla beslutsfattare, liksom fungera utmärkt i undervisning på olika nivåer. Den rekommenderas varmt till alla samhällsintresserade.«
- Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet
»Ökad ojämlikhet mellan och inom länder bromsar den gröna omställningen och hotar såväl demokratins som välfärdsstatens framtid. Roines bok reder elegant ut begreppsförvirringen och bidrar till en bättre (och faktabaserad) offentlig debatt. Därför är ojämlikheten viktig bör därför vara obligatorisk läsning för alla politiker.«
- Annette Alstadsæter, professor i nationalekonomi vid Universitetet för miljø- og biovitenskap i Oslo
»Fördelningsfrågorna är några av de viktigaste inom nationalekonomin, men diskussionen blir lätt förvirrad eftersom deltagarna ofta talar förbi varandra genom dimmor av filosofi, ekonomi och statistik. Den här boken är ett uppfriskande undantag. Jesper Roine ger en översiktlig och pedagogisk presentation av problemen kring ekonomisk ojämlikhet, såväl i Sverige som globalt.«
- Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
»Ojämlikhet är centralt för vår förståelse av hur välfärd skapas och fördelas. Denna bok gör en genomlysning som är både bred och djup! Frågor sätts i ett perspektiv med kopplingar till både data och de djupare filosofiska och historiska rötterna. Genomgående stimulerande, levande och tillgängligt för en bred publik! Ett genuint bidrag som är unikt inte bara i den svenska litteraturen utan även internationellt.«
- Richard Friberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
»När vi i framtiden ser tillbaka på de senaste decenniernas ekonomiska utveckling tror jag att den omfördelning som skett och sker, främst av förmögenheter, kommer att sticka ut. Det är en samhällsförändring som kommer att få stora konsekvenser. Om du vill förstå vad som händer läs Jesper Roines bok. Det är en välmatad och lättläst introduktion till ämnet.«
- Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet samt tidigare chef för Riksbanken.