Bland de biblioteksförbund som uppstod i början av 1900-talet är Dalarnas det enda som fortfarande existerar 100 år efter bildandet år 1920.
Dalarnas biblioteksförbund drev biblioteksfrågorna i länet under en tid då det saknades länsbibliotek. Under den tidigare delen av 1900-talet ansvarade förbundet bland annat för utbildning av bibliotekspersonal och folkbildning. Folkbildningsarbetet bedrevs ofta i samarbete med arbetarrörelsens och nykterhetsrörelsens studiecirklar. Under 1940-och 1950-talet tog förbundet initiativet till en intensiv upplysningskampanj för att informera om bibliotekens mål och möjligheter. Förbundet var ett stöd till bokbussverksamheten som startades år 1953 i länsbibliotekets regi. Bokkonsulenter verkade för läsfrämjande och för att sprida information om bibliotek. Förbundet engagerade sig också i skolbibliotekens sak.
Biblioteksförfattningen som kom år 1930 hade en avgörande betydelse för hur folkbiblioteken kom att utvecklas. Den nya författningen skapade nya förutsättningar för biblioteken med klart uttalade mål, ökade statliga bidrag och mera samarbete bibliotek emellan.
Ett nära samarbete med länsbiblioteket genomsyrar hela biblioteksförbundets historia. Gemensamt ordnades kurser, seminarier och folkbildningsdagar.
Inom biblioteksförbundet ledde dåvarande länsbibliotekarien Olle Wingborg arbetet med att författa en bibliografi över litteratur från Dalarna. Bibliografin omfattar fem delar och finns idag i samkatalogen Libris.
Biblioteksförbundet, som en fristående organisation, har haft ett stort handlingsutrymme, där flera mycket engagerade eldsjälar genom åren medverkat till utvecklingen av biblioteksväsendet i Dalarna. Förbundets roll och verksamhetsidé har omformats i takt med de förändringar som skett i samhället och inom biblioteksvärlden.
Dalarnas biblioteksförbund ger ut denna skrift till sitt hundraårsjubileum 2020.