Borås stads historia III : omstrukturering och anpassning 1920 – 2000
Borås stads historia III : omstrukturering och anpassning 1920 – 2000
Borås stads historia III
Omstrukturering och anpassning 1920-2000
Bengt Berglund
Claes Caldenby
Lars Johansson
Kent Olsson
I det tredje bandet kan man läsa om hur mellankrigstidens protektionism, efterkrigstidens rekordår och den nya ekonomin efter 1970-talets oljekris skapade nya betingelser för Borås och krävde omstrukturering och anpassning. Även under dessa perioder var internationella samarbeten viktiga för att stärka stadens viktiga textilindustri och kring 1950 befann sig Borås och den svenska textilindustrin på höjden av sin bana. När textilindustrins ställning sedan dalade nationellt behöll Borås länge sin position, men under 1970-talet fick slutligen utlandskonkurrensen och de stora löne- och kostnadsökningarna till följd att en stor del av textilindustrin lades ner.
Näringslivet omorienterade sig då framgångsrikt mot handel, postorder och småföretagarverksamhet. Här skildras det intressanta skeendet, i en tid då den offentliga sektorn och tillgången till utbildning blev alltmer betydelsefulla faktorer, inte bara för den samhälleliga utan också för den rent ekonomiska utvecklingen i städer som Borås.
Författare är universitetslektor Lennart Andersson Palm, Göteborgs univiersitet (Historiska institutionen), professor Bengt Berglund, Chalmers (Institutionen för teknik och samhälle), professor Claes Caldenby, Chalmers (Sektionen för arkitekturens teori och historia), stadsarkivarie Lars Johansson, Borås stadsarkiv och docent Kent Olsson, Göteborgs universitet (Ekonomisk-historiska institutionen). Kent Olsson är även författare till Göteborgs historia, band I.
Borås stads historia är ett samarbete mellan Historiska Media och Borås stad.
o Boken är intressant för alla med anknytning till Sjuhäradsbygden med omnejd, men också spännande läsning för den allmänt historieintresserade och den som intresserar sig för industrialismens framväxt i Sverige.
o Berättelsen om hur textilindustrin försvann och hur man i Borås framgångsrikt lyckades omorientera sig mot andra branscher, bl.a. med hjälp av det offentliga är högaktuell och har paralleller till många andra svenska städer.