Bonniers rocklexikon : 1811 band & artister
Bonniers rocklexikon : 1811 band & artister
Bonniers Rocklexikon - från rock'n'roll till electronica
Tredje helt omarbetade utgåvan av Sveriges mest uppskattade rocklexikon.
Med sina 1 500 sidor unikt material är den hett efterlängtad - Bonniers Rocklexikon - boken som rymmer ca 1 800 alfabetiskt ordnade artiklar inom rockens alla olika genrer - från rhythm & blues, countryrock och pop till heavy metal, garagerock, reggae, soul, grunge, indie rock och hiphop. Här blandas svenska och utländska artister och grupper, från ABBA till ZZ Top - alla med utförliga diskografier - vilket gör Bonniers Rocklexikon till den mest omfattande faktaboken om rockmusik som någonsin publicerats i Sverige. Här speglas över 50 års enastående rockhistoria i artiklar om superstjärnor som Beatles, Bob Dylan, Madonna och U2, och om banbrytande förnyare som du knappt hört talas om.
Den första utgåvan av Bonniers Rocklexikon kom ut 1987; andra upplagan kom 1993. För varje upplaga har antalet uppslagsord utökats väsentligt, och uppnår denna gång över 1800 artiklar. De äldre utgåvorna har av utrymmesskäl innehållit många förkortningar, i denna upplaga används endast de vanligaste förkortningarna och boken har därmed blivit betydligt mer läsvänlig. Med denna tredje utgåva av Bonniers rocklexikon har 50 års artister och grupper från rockens värld skrivits in i längderna. Därmed är den också ett slags jubileumsbok. Det är en bok som är med och markerar att rockmusiken dessa år fyller ett halvt sekel. År 2004 var det just 50 år sedan som en av Elvis Presleys första inspelningar för Sun Records i Memphis, Tennessee, hamnade på de amerikanska topplistorna. Låten var That's All Right - och resten är historia. År 2004 blev både denna låt och historia uppmärksammade av Posten i Sverige, som gav ut frimärken med just Elvis Presley och svenska artister som Eva Dahlgren och Pugh Rogefeldt för att markera jubileet. Men andra tidpunkter kunde också väljas för att markera den nya crazen. År 2006 kan lika gärna sägas vara jubileumsåret, eftersom det var 1956 som rocken kom till Sverige, som dans, och det var 1956 som ordet rock först dök upp i en svensk låt, i Owe Törnqvists Rotmos Rock.
Varje artikel avslutas med en utförlig diskografi med uppgifter om utgivningstidpunkt, skivbolag och skivnummer. Sammanlagt förtecknas över 8 000 album, inklusive många samlingsalbum. Personregistret omfattar över 22 000 namn på personer och grupper och gör det lätt att hitta i boken.