Bläddra

Birgitta av Vadstena: pilgrim och profet 1303-1373 : en jubileumsbok

Utgått

Birgitta av Vadstena: pilgrim och profet 1303-1373 : en jubileumsbok

Utgått
Den heliga Birgitta är en av den svenska medeltidens märkligaste gestalter. Flera pilgrimsfärder förde henne långt utanför Sveriges gränser – till Spanien, Rom och Jerusalem. Birgitta befann sig också i kretsar nära maktens centrum och kunde i sina uppenbarelser kritisera både världsliga och kyrkliga ledare på ett sätt som skulle ha kostat andra livet. Hennes klosterorden är spridd över hela världen och hon har utnämnts till särskilt Europahelgon.

Birgitta av Vadstena är ett samlingsverk som belyser olika aspekter av Birgittagestalten. Tyngdpunkten i materialet ligger på Birgittas tankevärld och hur den har gestaltats i hennes skrifter. Skrifternas historia, textkritiska resonemang och Birgittas förhållande till samtidens politiska verklighet belyses också.

Vi får följa Birgittas resvägar i Europa. Vi möter nutida representanter för birgittinorden och får en skildring av hur Birgittas klosterorden har spritts över världen. I ett avsnitt, Arvet från Birgitta behandlas några särskilda teman: den textila konst som utvecklades i Vadstena och de speciella sångtraditionerna inom birgittinorden. Ett avsnitt tar också upp hur Birgitta har gestaltats i bildkonsten genom seklerna. Bland medverkande författare kan nämnas Lars Bergqvuist, Birger Bergh, Anders Piltz, Mereth Lindgren, Jan Svanberg och Fredrik Vahlquist.

Boken utkom till 700-årsdagen av Birgittas födelse.


Per Beskow (red.) är docent vid Lunds universitet, religions- och kyrkohistoriker. Han har tagit initiativ till översättningar av tidig kristen litteratur och har utgivit en rad skrifter, bl.a kring folklig religiositet.

Annette Landen (red.) är konsthistoriker verksam vid Lunds universitet.