Det ar med stor glädje Skara stifishistoriska sällskap nu utger boken Avlatsbreven från Vastgötadelen av Skara stift. Sammanlagt finns det 50 *) kända brev i original eller i avskrift från 20 kyrkor från denna del av det gamla Skara stift. Någon inventering och utgivning av avlatsbrev från ett visst stift eller landskap har förut aldrig gjorts. Därmed blir denna utgåva den första som utkommer efter denna princip
Kring avlaten finns många missuppfattningar. Många har trott och tror, att det handlar om att köpa syndernas förlåtelse och att avlatsbrevet var ett yttre tecken på denna uppgörelse. Avlaten och avlatsbreven har en helt annan funktion som också visas i boken. Att missbruk förekom under medeltiden ar inte detsamma som att hela institutionen var korrupt.
De nu publicerade breven galler alla någon kyrka och visar på vilka förmåner som gavs vid ett besök i denna kyrka. Men det handlar även om vilka villkoren var för att man skulle vinna avlaten.
Avlaten var insatt i botsakramentets och biktens sammanhang och öppnade en möjlighet for att botgöringen eller delar av den kunde efterskänkas.
Avlaten var alltså inte detsamma som syndaförlåtelse, vilken endast kunde ges genom absolutionen, utan en eftergift av den ålagda botgöringen.
De äldsta breven som har publiceras är från 1292 och är utfärdade av påven Nicolaus IV for Fässberg, Falköping och Skövde. Det yngsta är för Utby kyrka och daterat år 1528. Det betyder att vi saknar ett stort antal brev som på olika sätt har förkommit. Ändå ger de 50 kända breven inblick i avlatens tanke och innehåll.
*) Vid bokens färdigställande har ytterligare ett brev påträffats