Arnhem 1944 – Slaget om Holland Del 2: Den förlorade segern
Operation Market Garden – en bro för lite
I mitten av september 1944 såg det ut som om Hitlers Tyskland skulle besegras inom några månader eller kanske veckor. På två dagars blixtframryckning stod det brittiska pansaret i holländska Nijmegen. De tyska militära förbanden var både demoraliserade och ytterst försvagade. En dryg mil längre norrut höll brittiska fallskärmsjägare bron över Rhen vid Arnhem. Om det brittiska pansaret tog sig över den bron, skulle Ruhrområdet och Tyskland ligga öppet för de allierades övermäktiga arméer.
Hur kunde allt gå så fel? Inom loppet av 24 timmar rasade hela den allierade segermarschen. Nästan obegripliga misstag på den allierade sidan och en kombination av tur och skicklighet på den tyska sidan gjorde att seger förbyttes i nederlag.
Den gängse historieskrivningen är full av missförstånd och förvrängningar. Genom ett mångårigt forskningsarbete i förstahanskällor kan Christer Bergström presentera en i stora delar dramatiskt ny bild av operation Market Garden, och visar på ett övertygande vis att planen hade goda förutsättningar att lyckas.
Här ges framför allt stort utrymme åt markstyrkorna på den allierade sidan, och det fortsatta slaget om Holland – som kulminerade i det ganska okända pansarslaget vid Overloon – skildras också.
Genom sin seger i Arnhem vann tyskarna tid och fick kraft till sitt fruktansvärda motanfall mot de allierade i Ardennerna vintern 1944.
Del 1 - "Pansar och fallskärmsjägare" - utkommer i november 2017.