Äpplen i Sverige : 224 äppelsorter i text och bild
Inledning:
. Äpplets historia
. Varför finns det så många äppelsorter?
. Förökning av äpplen: ympning och okulering
. Planterings- och beskärningsråd
. De vanligaste sjukdomarna
. Karta över odlingszoner
Bokens huvudtext berättar om varje äpple i bokstavsordning: härstamning och spridning, fruktens smak och arom, när den mognar, hur den lämpligen används (som dessert-, bords- eller hushållsfrukt); trädets växt och egenskaper, pollinerande sorter och slutligen i vilken odlingszon äpplet trivs.
Foton: Varje äpple får ett uppslag med 8 foton, som visar hur äppelblomman ser ut, hur äpplena växer på trädet och hur ett äpple ser ut från sidorna, uppifrån, nerifrån, ituskuret på längden och på tvären.
Sist i boken finns en karaktärsnyckel med 18 olika karaktärer hos 320 äppelsorter som gör att man med ett okänt äpple i handen kan ta reda på vad det är för sorts äpple.
Äpplen i Sverige utnämndes till Årets debut av Årets Svenska Måltidslitteratur 2004. Motiveringen löd: Den definitiva äppelencyklopedin med skalnära bilder och texter med tuggvänlig konsistens.