Älven kallar
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Fiske Fiske, jakt och skytte Personliga berättelser Sport, idrott och friluftsliv
Författaren har vandrat och fiskat i våra nordliga fjäll sedan barnsben. Som grabb lärde han sig ekologins språk längs den efterlängtade Bäverån i norra Jämtland. Skogarna var fortfarande intakta och bävrarna trivdes. Mycket har hänt sedan dess. I den här boken berättar han om flera återbesök på fina fiskevatten han besökte som ung, med funderingar kring de stora förändringar som i vissa fall har skett. Vad hade kunnat göras annorlunda för att förvalta fisket på ett bättre sätt? Och vad innebär det för oss i dag när vi har allt större behov av att komma ut i naturen som motpol till stillasittande arbeten?
Vi får följa med författaren på upplevelser i stort och smått: vi får läsa om glädjen i det närliggande fisket, där fiskarna inte behöver vara stora för att upplevelsen ska bli stor; hur nära kopplat naturintresset är till fisket i allmänhet och flugfisket i synnerhet, och hur intensiv upplevelsen kan vara under en lång tids fiske i fjällen. Vi får också en insikt i varför just flugfisket är så speciellt i förhållande till andra fiskesätt.
Att just kamratskapet alltid har varit en viktig del av upplevelserna för författaren får vi helt klart för oss när han berättar om alla de fiskeprofiler han mött genom åren, där många av dem har blivit hans nära vänner. Här får vi läsare många dråpliga och roliga anekdoter oss till livs!
En viktig del av boken är också författarens många tankar om hur avgörande ekologisk förståelse är för att vi ska ta rätt beslut och inte förstöra de möjligheter till sund avkoppling, fiske och naturupplevelser vi har i det här landet.
Om författaren Gunnar Westrin är en av våra största fiskeprofiler och en av våra mest lästa fiske- och vildmarksförfattare. Hans författande präglas av naturens självklara egenvärden, tillsammans med det viktiga kamratskapet och flugfiskets gemyt.